Segítünk megtalálni a legjobb hitelt céljaid megvalósításához.

válassz egyet kalkulátoraink közül és keresd meg a legmegfelelőbb hitelkonstrukciót.

Lakáshitel kalkulátor

Használt lakás megvásárlásáról akkor beszélünk, ha a kölcsönigénylő adásvételi szerződés útján használatba vételi engedéllyel rendelkező - és ténylegesen használatba vett - lakóingatlan tulajdonjogát szerzi meg, és a vételár egy részét lakáshitelből fizeti ki.

Használtnak minősül egy lakóingatlan, ha:

  • - oda már történt lakcímbejelentés;
  • - a Használatba Vételi Engedélyt az adásvételi szerződés keltétől számított 4 évnél régebben vált hatályossá.

Használt lakás vásárlása során Ügyfél adásvételi szerződést köt, melyben rögzíti, hogy a vételár egy részét - egy megjelölt konkrét összeget - egy adott Pénzintézet által nyújtott kölcsönből kívánja megfizetni.
Az Ügyfél tehát egy konkrét ingatlanra megvásárlására szóló kölcsönkérelmet nyújt be a Pénzintézetnek.
A pénzintézet általában Értékbecslő megbízásával és értékbecslés útján értékeli az ingatlant, és a benyújtott jövedelmeigazolások alapján értékei a kölcsönigénylő - és háztartása! - jövedelmi helyzetét, és tehervállalási képességét.
A pozitív hitelbírálatot, és a szerződéskötést követően a folyósítás során a Pénzintézet az adásvételi szerződés alapján az Eladónak fizeti ki a hitelösszeget.

Szinte minden esetben feltétele a folyósításnak, hogy a hitelösszegen kívüli teljes vételárat megfizesse a Köcsönigénylő az eladónak, tehát a kölcsönösszeg az időben utolsó vételárrész.

 

Új lakás megvásárlása: A vevő egy ingatlan adásvételi szerződés megkötésével kívánja megszerezni a használatba vételi engedéllyel rendelkező, és a földhivatali által lakóingatlanként feltüntetett ingatlan tulajdonjogát.

Újnak minősül egy lakóingatlan, ha:

  • - oda még nem történt lakcímbejelentés;
  • - a Használatba Vételi Engedélyt az adásvételi szerződés keltétől számított 4 évnél nem régebben vált hatályossá.

 

Akár az utolsó vételárrész, akár a teljes vételár lehet a hitelösszeg (amennyiben ez a fedezet értékébe, a bank által elfogadott értékbecslés alapján belefér) az adásvételi szerződésben. Az eladó részére a hitelösszeget, mint vételárrészt a hitelnyújtó pénzintézet az fizet meg.

Az új építésű ingatlanok, társasházi lakások esetében az építtető sok esetben az építkezés költségeit is bankkölcsönből finanszírozza, ezért az adásvételi szerződés megkötésének pillanatában az adott ingatlan más jelzálogjoggal terhelt lehet. Ebben az esetben logikus, ám sokszor mégsem előnyös a finanszírozó pénzintézethez fordulni lakáshitelért, mivel elképzelhető, hogy akad a piacon jobb ajánlat. Akkor, ha a vételárat az építkezés során szakaszosan (több részletben) kell megfizetni, és a meglévő önerő nem elég a használatba vételi engedély kiadásához szükséges vételárrészre, és a kölcsön biztosítékául csak a megvásárolandó ingatlan szolgál fedezetként, akkor a legtöbb esetben a vevő kénytelen az eladó bankjához fordulni. (Mivel más bank nem nyújt hitelt az adott ingatlanhoz az építkezés alatt.)

Amennyiben a vételárat, pontosabban a jelzálogkölcsönből finanszírozott részt csak a használatba vételi engedély kiadását követően kell megfizetni, akkor a vevő akármelyik bankhoz fordulhat, attól függetlenül, hogy melyik bank adta a hitelt az építkezéshez.

Az hitelügylet az adásvételi szerződés megkötése, és a szükséges dokumentumok benyújtása után indul. Az adásvételi szerződésben meg kell határozni azt az összeget, amelyet a banktól jelzálogkölcsön formájában igényelni fogunk, a kölcsönt nyújtó pénzintézetet, valamit a szerződésnek meg kell felelnie az adott pénzintézet által az adásvételi szerződéssel szemben támasztott követelményeknek. Tehát még az ingatlan adásvételi szerződésének megkötése előtt el kell határozottan dönteni, hogy mely pénzintézethez fordulunk a kölcsönkérelemmel, mert különben később könnyen lehet, hogy módosítani kell a megkötött adásvételi szerződést.