Nem Magyarországon dolgozol, de itthon szeretnél hitelt felvenni? Mutatjuk mit kell tenned!

Nem Magyarországon dolgozol, de itthon szeretnél hitelt felvenni? Mutatjuk mit kell tenned!

A Világbank adatai szerint a külföldön dolgozó és/vagy állandó jelleggel letelepedett magyarok 2016-ban több mint 4 milliárd dollárnyi összeget utaltak haza. Ez a GDP több mint 3,3%-át jelenti. Tehát egyáltalán nem elhanyagolható értékről beszélünk. A statisztikák ugyan nagyon nagy szórást mutatnak és a KSH adatai is csak megbecsülni tudják pontosan hányan hagyták el végleg az országot, dolgoznak idényjellegűen vagy ingáznak választott új hazájuk és Magyarország között. Míg a nem EU-s tagországokba kivándorolt honfitársainkról nagyjából pontos számok vannak, addig az EU-n belüli valós adatok már sokkal nehezebben kideríthetőek. Külön érdekesség, hogy a legtöbb hazautalás Németországból érkezik, ám a dobogó többi helyén nem (London vagy) az Egyesült Királyság és Ausztria, hanem az Egyesült Államok és Kanada szerepel. A legutóbbi OECD és a Nemzetgazdasági Minisztérium által közölt statisztikákból az következik, hogy kb. 600 ezer körülire tehető a tartósan külföldön dolgozó és élő magyarok száma. Ennek legalább a fele/kétharmada az Unió területén.

Az elmúlt időszakban mi is egyre nagyobb számban fogadunk olyan igényeket, megkereséseket, hogy külföldön dolgozó magyarok szeretnének itthon felvenni, elsősorban jelzáloghitelt. Ausztria, Németország, Anglia, Belgium, de sokszor igencsak egzotikus országokból is kapunk érdeklődéseket. Az okok nagyon is változatosak. Családalapítás, hazaköltözés, a fellendülő ingatlanpiac meglovagolása, az itthon maradt családtagok számára lakhatás biztosítása, de megszaporodtak a kifejezetten üzleti céllal való lakáskiadásra, vagy pusztán spekulációs céllal megvásárolni kívánt  ingatlanbefektetések is. A tapasztalatunk az, hogy míg egyes hazai bankok egyértelműen szeretik az ilyen céllal rendelkező potenciális ügyfeleket, addig  mások még nem igazán készültek fel a hasonló helyzetek tömeges kezelésére. A kifejezetten kiadás céljára (akár még egy vagy több) vett (pl.: Airbnb, itt tanuló külföldi diákoknak) ügyleteknél tapasztalható némi vonakodás. Itt sokszor a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megoldás, ha van olyan értékű ingatlan(ok), ami terhelhető.

Milyen dokumentumokra lesz feltétlenül szükséged? Alapesetben vegyük azt, hogy az EU területén dolgozol. Mert más esetben több bank is kizárja a nem EU-s jövedelmet. De tudunk ellenpéldát is mondani. Általában, mivel valószínűleg a hazai átlagbéreket jóval meghaladóan keresel, így egészen biztos lehetsz benne, hogy jó ügyfélbesorolást fogsz kapni, ez elsősorban a neked kínált kamatban fog megtestesülni. Ez szabad felhasználású lakáshitel esetében is így lesz. De nagyon sok extra kedvezményben is részelsülhetsz, ha kiegészítő termékeket/szolgáltatásokat veszel igénybe.

A munkáltatói igazolás bemutatása mindenképpen feltétel, ahogy a bérpapíroké is. Angol és német nyelvű kivonat birtokában a hazai bankok nem szokták kérni a hiteles fordítást. Általában erre minden banknak megvan a formanyomtatványa, de van, hogy elfogadják a foglalkoztató cég által kiadott dokumentumokat is. Fontos, hogy fel legyen tüntetve a munkaviszony kezdete, hogy határozott vagy határozatlan a munkaszerződés, nettó illetve bruttó bér. Nagyon sok alesetet lehetne itt felsorolni, de a banki elbírálás szempontjából a minél hosszabb ideje fennálló, határozatlan idejű munkaszerződés a lehető legoptimálisabb. Általában minimum 6, de inkább 9-12 hónapos, vagy összesen, akár több helyről is származó, 24 hónapos munkaviszony is feltétel lehet. Elfogadható jövedelemként az a mérvadó, amit a munkáltató leigazol és bankszámlára érkezik. Az igazolt bankszámlakivonat az elmúlt 3, de sokszor inkább 6 hónapra visszamenőleg szükséges bemutatnod, szintén angol vagy német nyelven. Amennyiben más nyelvű, ott hivatalos fordítást kell végeztetned. (Sok bank internetes felületéről tudsz letölteni elektronikusan is hiteles bankszámlakivonat másolatot, több nyelven is.) Ha külföldön rendelkezel bármilyen hitellel, arról szintén kell nyilatkoztatnod a kinti számlavezető bankodat és ezt prezentálnod az itthoni hitelfelvételednél. A munkaszerződést is célszerű csatolnod, bár a munkáltatói igazoláskor megadott adatok alapján a hitelező bank úgyis vizsgálni fogja a megadott adatok valóságtartalmát. Ezért célszerű megadni a kinti munkáltató/aláíró elérhetőségeit (telefonszám, e-mail cím, stb.). Néhány pénzintézet akár a tartózkodási engedélyt vagy az adózás helye szerinti adóhatóság által kiállított jövedelemigazolást is kérheti.

Nagyon fontos és előre gondolj rá! Az esetek 99%-ban nem forintban kapod a külföldi jövedelmedet, de a magyarországi hiteledet vélhetően forintban fogod törleszteni egy itteni bankszámláról. Így mindenképpen ügyelj arra, hogy milyen árfolyamon és hogyan fogod kezelni az átváltásból származó árfolyam-különbözeteket és költségeket. Egyáltalán nem mindegy, hogy az euróban, fontban vagy éppen dollárban kapott jövedelmed hogyan és milyen feltételekkel konvertálódik forintra. Ehhez mindenképpen illeszkedő számlacsomagot célszerű választanod.

Fentebb írtuk, hogy sokan amíg külföldön dolgoznak, itteni lakásukat nem adják el, hanem kiadják bérbe. (De az is gyakori eset, hogy míg a családfenntartó külföldön dolgozik a többiek itthon maradnak.) Sőt, amennyiben az nem terhelt, fedezetként felhasználva újabb ingatlanvásárlásra veszik igénybe. Vagy az újonnan vásárolni kívánt ingatanhoz szeretnék pótfedezetként elfogadtatni. Bérbeadás esetén a bank mindenképpen el fogja kérni a NAV által kiállított bevallást és jövedelemigazolást, a meglévő bérleti szerződést, alaprajzot és tulajdoni lapot. Amennyiben az ingatlan bérbe van adva, a bankok a minél hosszabb időre kiadott, tehát rendszeres és hivatalos kiadásból származó jövedelmet preferálják. Tehát például az Airbnb-s pár napra kiadott, vagy hasonló konstrukcióban napokra, hetekre kínált lakásokból származó bevétel problematikus lehet. A tulajdoni lapon pedig nem szerepelhet végrehajtás vagy más, olyan információ, ami a döntést negatívan befolyásolhatja.

Amibe többször is belefutottunk, mint probléma az a lakcím igazolása volt. A legjobb verzió az, ha igazolni tudod, természetesen lakcímkártyával, hogy rendelkezel magyarországi bejelentett lakcímmel. Volt arra is példánk, hogy a lakcímkártyán már az szerepelt, hogy külföldi. Itt már bizony bonyolódik a képlet. Általában azonban elmondható, hogy mindig van megoldás. Adóstárs bevonása, akinek van magyarországi igazolható lakcíme, stb. Illetve ebben az esetben nagyon sokat segít, ha már van kézbesítési megbízottad.

Ha további kérdéseid lennének, vagy olyan részletek érdekelnének, amiket itt nem említettünk, nyugodtan tedd fel nekünk és megválaszoljuk őket! https://hitelkalkulator.com/kapcsolat