Kínai, magyar, két jó barát, együtt bankol és bocsát ki bankkártyát!

Kínai, magyar, két jó barát, együtt bankol és bocsát ki bankkártyát!

Kelet-Közép-Európában először Magyarországon jelenik meg a Bank of China (BOC) az UnionPay-jel együttműködve, kétdevizás, kínai jüanban és forintban vezetett  betéti bankkártyával.

Hétfőn, Budapesten, a Bank of China Ltd. elnöke sajtótájékoztató keretében jelentette be, mely eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett, hogy a Bank és a magyar kormány stratégiai megállapodás keretében több pénzügyi kérdésben is együttműködésre lép. Ennek egyik fontos mérföldköve a kétdevizás, jüanban (renminbi, RMB) és forintban vezetett betéti bankkártya.

A bankkártyákat,több mint kétezer elfogadóhelyen és több mint száz bankautomatában lehet majd igénybe venni. Illetve valamennyi UnionPay logóval ellátott ATM-nél, POS-terminálnál, és az együttműködéshez kapcsolódó bankoknál is. Itthon magyar magánszemélyek igényelhetik a terméket, amikhez társkártyát is lehet rendelni a családtagok számára.

A Bank of China és a Magyar Nemzeti Bank még 2015-ben lépett magasabb kapcsolati szintre, amikor meghirdetésre került a jegybanki renminbi program illetve a Bank of China Budapesten indította el kelet-közép-európai regionális RMB-klíring központját.

A kínai jüan jelenleg a világ ötödik legfontosabb pénzneme, és harmadik legfontosabb elszámolási eszköze. Súlya a globális pénzügyi rendszerben rohamosan nő. Kína alapvető stratégiai célja, hogy a kínai jüan középtávon, minden szempontból egyértelmű kihívója legyen az amarikai dollárnak a nemzetközi pénzpiacokon. A mostani magyar kezdeményezés is illeszkedik, Kína „Egy övezet, egy út” (One Belt, One Road) nevet viselő átfogó kereskedelmi-pénzügyi-politikai elképzeléséhez.

A Bank of China emellett újabb megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB), illetve a Budapesti Értéktőzsdével (BÉT), az Államadósság Kezelő Központtal (ÁKK) és az Eximbankkal is.
 
Ezek közül talán a BÉT-tel kötött szerződés a legérdekesebb, amely ezek után lehetővé teszi, hogy a kínai befektetők ezentúl jobban megismerjék a magyar vállalatokat, így elsősorban a hazai tőzsdén jegyzett cégeket. Ezzel is segítve az itthoni befektetői kör szélesítését és földrajzilag diverzifikáltabbá tételét. Továbbá, hogy kínai kibocsátók jelenjenek meg a BÉT-en, és a régióban elsősorban Budapestet válasszák elsődleges tőkepiacként és forrásbevonás céljából. Ráadásul a szerződés elősegíti az RQFII. program keretében a jüan alapú pénzügyi instrumentumok és befektetések nagyobb és szélesebb körben való ismertségét és terjedését. Tehát nemsokára kínai vállalatok jelenhetnek meg a BÉT-en új kibocsátóként, akár keresztjegyzéssel, netán más olyan kínai termékekkel, amik korábban csak nehezen, költségesen vagy egyáltalán nem voltak elérhetőek a magyar befektetőknek.