CSOK és könny!

CSOK és könny!

Meglepő számokat közölt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a CSOK eddigi sikerességéről!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetése óta eddig 36 ezer család élt a lehetőséggel, összesen 87 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy átlagosan kb. 2,42 millió forint támogatás jutott egy családra. A matekpéldát folytatva, ez havi 2000 igénylést és 4,8 milliárd forint kifizetést jelent.
A legnagyobb támogatást jelentő 3 vagy annál több gyermekes, új ingatlan vásárlására vagy építésére vonatkozó CSOK-ot 2016-ban közel 4800 család vette igénybe, összesen 43 milliárd forint értékben. Az ehhez kapcsolható 3%-os fix kamatozású hitelt pedig a többségük: 3812-en igényelték, 33 milliárdos keretösszegben. Ez a tavaly kihelyezett 468 milliárdos új lakáshitelek összegének 7,05%-a.
Az összes megkötött szerződés több mint kétharmada (69,7%) már meglévő, míg egyharmada (30,3%) előre bevállalt gyermekekre vonatkozott. A 2016-os adatok alapján a szerződések 15,8%-a egy gyermekre, 48,5%-a két gyermekre, míg 35,5%-a három vagy annál több gyermekre köttetett.
A tavaly január 1-től hatályos jogszabály-módosítás után pörgött fel igazán a CSOK, ugyanis 25960 család kérelmét ezután fogadták be a bankok. Használt lakás vásárlására 17253 család igényelt támogatást, míg bővítésre 658. A teljes támogatási összeg vásárlásra és bővítésre 26 milliárd forint volt. Az új lakás vásárlásokra és építésekre pedig 8049 család 50 milliárd forintot igényelt.

Véleményünk szerint a Magyarországon ketyegő demográfiai bomba megállításához üdvözlendő lenne  a CSOK feltételeinek átgondolása és differenciáltabbá tétele. Illetve egy nagy átfogó, családalapítási, a fiatal párok gyermekvállalását elősegítő, a meg nem születő gyermekek számának csökkentését támogató, kiszámítható és jól tervezhető gyermekvállalási program kidolgozására, ami az adórendszeren át, a munkavállaláson keresztül egészen a teljes országra kiterjedő lakhatási koncepcióval egészülne ki.